Voňavé recepty ze sadu

4 tipy pro třešňovou bublaninu

Andrea
přečteno 1800×
ingredience

Jaká je nejlepší bublanina? Přece bublanina s třešněmi přímo ze sadu. Chcete vědět jak na to? Zvládne to opravdu každý. Zde najdete celý recept a pár tipů, čeho se při pečení vyvarovat a co naopak nezapomenout, aby vám doma vznikla nadýchaná a vláčná třešňová bublanina. Navíc pokud neradi odpeckováváte třešně ručně, máme pro vás užitečnou radu.

Co budete potřebovat:

  • Vejce 6 ks
  • Moučkový cukr 140 g
  • Rozpuštěné máslo cca 100 g
  • Polohrubá mouka 300 g
  • Vanilkový cukr
  • Kypřící prášek 1 čajová lžička
  • Třešně cca 400 g

Postup krok za krokem

  1. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme středně tuhý sníh. Nespěchejte, tento krok je opravdu důležitý. Pokud vytrváte, bublanina bude krásně nadýchaná a jemná. Pokud tento krok vynecháte a vyšleháte celá vejce s ostatními ingrediencemi, výsledek nebude tak vláčný.
  2. Ve druhé misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, vanilkový cukr a pomalu přidáváme polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Pokud mouku prosejete přes síto, opět tím výrazně zlepšíte výslednou vláčnost bublaniny.
  3. Nyní už jen sníh pomalu přidejte do vytvořeného těsta a máte skoro vyhráno
  4. Těsto vylijeme na menší plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
  5. Vypeckované a omyté třešně obalíme v menším množství polohrubé mouky, zabráníme tím propadání ovoce a třešně nám tak zůstanou krásně na povrchu bublaniny. Pozn. Jak nejrychleji odstranit pecky z třešní? Použijte odpeckovač třešní, jednoduchý pomocník za pár korun. Díky odpeckovači získáte odpeckované třešně vcelku, nikoliv rozříznuté napůl. Celé vypeckované třešně v bublanině vypadají a chutnají lépe.
  6. Teď už je poklademe třešněmi povrch těsta a dáme do předem vyhřáté trouby na cca 170 stupňů. Stačí přibližně 35 minut, poznáme to tak, že se kraje bublaniny odlepují od okrajů plechu.
  7. Posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

4 tipy které musíte znát a dodržovat

TIP 1 - Mouku na těsto prosejte přes síto

TIP 2 - Třešně vypeckujte snadno a rychle pomocí odpeckovače

TIP 3 - Když oddělujete bílek pro sníh, nesmí v něm být ani trocha žloutku

TIP 4 - Třešně obalte v mouce, aby nepropadávaly do těsta a zůstaly krásně na povrchu

Bublanina s třešněmi je tradiční český moučník, výborný k odpolední kávičce. Často se ale setkáte s její zkrácenou verzí přípravy (olej, kompotované ovoce apod). Při dodržení mého receptu a čtyř tipů si můžete být jisti výsledkem. Také můžeme na povrch třešňové buchtičky přidat ještě vyšlehanou smetanu.

Fotorecept

Natrháme si tře...
Třešně zbavíme ...
Připravíme ingr...
Vyšleháme střed...
Uděláme těsto a...
Plech vymažeme ...
Třešněmi poklad...
Pečeme 35 minut...