Voňavé recepty ze sadu

4 tipy pro třešňovou bublaninu

Andrea
přečteno 644×
ingredience

Jaká je nejlepší bublanina? Přece bublanina s třešněmi přímo ze sadu. Chcete vědět jak na to? Zvládne to opravdu každý. Zde najdete celý recept a pár tipů, čeho se při pečení vyvarovat, a co naopak nezapomenout, aby vám doma vznikla nadýchaná a vláčná třešňová bublanina. Navíc pokud neradi odpeckováváte třešně ručně, máme pro vás užitečnou radu.

Co budete potřebovat:

  • Vejce 6 ks
  • Moučkový cukr 140 g
  • Rozpuštěné máslo cca 100 g
  • Polohrubá mouka 300 g
  • Vanilkový cukr
  • Kypřící prášek 1 čajová lžička
  • Třešně cca 400 g

Postup krok za krokem

  1. Oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme středně tuhý sníh. Nespěchejte, tento krok je opravdu důležitý. Pokud vytrváte, bublanina bude krásně nadýchaná a jemná. Pokud tento krok vynecháte a vyšleháte celá vejce s ostatními ingrediencemi, výsledek nebude tak vláčný.
  2. Ve druhé misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, vanilkový cukr a pomalu přidáváme polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Pokud mouku prosejete přes síto, opět tím výrazně zlepšíte výslednou vláčnost bublaniny.
  3. Nyní už jen sníh pomalu přidejte do vytvořeného těsta a máte skoro vyhráno!
  4. Těsto vylijeme na menší plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
  5. Vypeckované a omyté třešně obalíme v menším množství polohrubé mouky, zabráníme tím propadání ovoce a třešně nám tak zůstanou krásně na povrchu bublaniny. Pozn. Jak nejrychleji odstranit pecky z třešní? Použijte odpeckovač třešní, jednoduchý pomocník za pár korun. Díky odpeckovači získáte odpeckované třešně vcelku, nikoliv rozříznuté napůl. Celé vypeckované třešně v bublanině vypadají a chutnají lépe.
  6. Teď už je poklademe třešněmi povrch těsta a dáme do předem vyhřáté trouby na cca 170 stupňů. Stačí přibližně 35 minut, poznáme to tak, že se kraje bublaniny odlepují od okrajů plechu.
  7. Posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout a můžeme podávat.

4 tipy které musíte znát a dodržovat

TIP 1 - Mouku na těsto prosejte přes síto

TIP 2 - Třešně vypeckujte snadno a rychle pomocí odpeckovače

TIP 3 - Když oddělujete bílek pro sníh, nesmí v něm být ani trocha žloutku

TIP 4 - Třešně obalte v mouce, aby nepropadávaly do těsta a zůstaly krásně na povrchu

Výsledek je pak dokonalý 

Bublanina s třešněmi je tradiční český moučník, výborný k odpolední kávičce. Často se ale setkáte s její zkrácenou verzí přípravy (olej, kompotované ovoce apod). Při dodržení mého receptu a čtyř tipů si můžete být jisti výsledkem. Také můžeme na povrch buchtičky přidat ještě vyšlehanou smetanu a vznikne nám luxusně vypadající dezert, který neurazí ani vaší tchýni! :-)