Blog
Voňavé recepty ze sadu
4 tipy pro třešňovou bublaninu
- Andrea
-
přečteno 1800×
Jaká je nejlepší bublanina? Přece bublanina s třešněmi přímo ze sadu. Chcete vědět jak na to? Zvládne to opravdu každý. Zde najdete celý recept a pár tipů, čeho se při pečení vyvarovat a co naopak nezapomenout, aby vám doma vznikla nadýchaná a vláčná třešňová bublanina. Navíc pokud neradi odpeckováváte třešně ručně, máme pro vás užitečnou radu.
Co budete potřebovat:
- Vejce 6 ks
- Moučkový cukr 140 g
- Rozpuštěné máslo cca 100 g
- Polohrubá mouka 300 g
- Vanilkový cukr
- Kypřící prášek 1 čajová lžička
- Třešně cca 400 g
Postup krok za krokem
- Oddělíme bílky od žloutků a z bílků ušleháme středně tuhý sníh. Nespěchejte, tento krok je opravdu důležitý. Pokud vytrváte, bublanina bude krásně nadýchaná a jemná. Pokud tento krok vynecháte a vyšleháte celá vejce s ostatními ingrediencemi, výsledek nebude tak vláčný.
- Ve druhé misce utřeme žloutky s cukrem, přidáme olej, vanilkový cukr a pomalu přidáváme polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Pokud mouku prosejete přes síto, opět tím výrazně zlepšíte výslednou vláčnost bublaniny.
- Nyní už jen sníh pomalu přidejte do vytvořeného těsta a máte skoro vyhráno
- Těsto vylijeme na menší plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.
- Vypeckované a omyté třešně obalíme v menším množství polohrubé mouky, zabráníme tím propadání ovoce a třešně nám tak zůstanou krásně na povrchu bublaniny. Pozn. Jak nejrychleji odstranit pecky z třešní? Použijte odpeckovač třešní, jednoduchý pomocník za pár korun. Díky odpeckovači získáte odpeckované třešně vcelku, nikoliv rozříznuté napůl. Celé vypeckované třešně v bublanině vypadají a chutnají lépe.
- Teď už je poklademe třešněmi povrch těsta a dáme do předem vyhřáté trouby na cca 170 stupňů. Stačí přibližně 35 minut, poznáme to tak, že se kraje bublaniny odlepují od okrajů plechu.
- Posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout a můžeme podávat.
4 tipy které musíte znát a dodržovat
TIP 1 - Mouku na těsto prosejte přes síto
TIP 2 - Třešně vypeckujte snadno a rychle pomocí odpeckovače
TIP 3 - Když oddělujete bílek pro sníh, nesmí v něm být ani trocha žloutku
TIP 4 - Třešně obalte v mouce, aby nepropadávaly do těsta a zůstaly krásně na povrchu
Bublanina s třešněmi je tradiční český moučník, výborný k odpolední kávičce. Často se ale setkáte s její zkrácenou verzí přípravy (olej, kompotované ovoce apod). Při dodržení mého receptu a čtyř tipů si můžete být jisti výsledkem. Také můžeme na povrch třešňové buchtičky přidat ještě vyšlehanou smetanu.