Voňavé recepty ze sadu

Křehký jablečný koláč

Andrea
přečteno 1449×
jablečný koláč z křehkého těsta

Máte doma přes zimu uskladněná jablka a láká vás z nich něco upéct? Tady máte recept na rychlý, jednoduchý a zároveň nejlahodnější jablkový koláč s mřížkou. Jen málokdo by tento koláč typu Apple pie neznal.

Potřebujete kulatou formu nejlépe s odnímatelným dnem s průměrem asi 25cm a dále:

Ingredience 

Na těsto
  • 150g hladké mouky
  • 200g špaldové mouky
  • špetka soli
  • 160g másla - vychlazeného
  • 80g cukru moučka + 2 vanilkové cukry
  • 4 lžíce velmi studené vody
  • 1 žloutek
Na náplň
  • 8 větších jablek (použila jsem jablka Galaval)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 5 lžic vody
  • 4 lžíce lehce nasekaných vlašských ořechů
A co ještě?

Vejce na potření před pečením koláče, cukr moučka na zaprášení po upečení, máslo + polohrubá mouka na vysypání formy. Dále si připravíme fazole či jinou luštěninu na zatížení těsta a pečící papír zastřihneme do tvaru formy.

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto společně smíchám, nejdříve sypké suroviny a poté žloutek a máslo nakrájené na kostky. Důležité je mít máslo právě vyndané z chladničky, jinak bude těsto moc mazlavé a bude se trhat. Hotové těsto rozpůlím na 2 části a zabalím do potravinové folie a dám odpočinout a zchladit do lednice.
  2. Připravíme si náplň do koláče - oloupeme si jablka, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké měsíčky. V hrnci či pánvi s vyšším okrajem si rozpustím máslo a přidám třtinový i vanilkový cukr, skořici a hřebíček. Nechám chvilku povařit a přidám 3/4 nakrájených jablek. Vše promícháme a přidáme vodu. Asi 8 minut povaříme, odstavíme z plotny a odstraníme hřebíček. Zbytek jablek si smíchám s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem.
  3. Troubu předehřeji na 170 °C. Vysypeme si formu.
  4. Na moukou posypané ploše rozválím jednu část těsta a vložím ho do formy.
  5. Tip: propíchám těsto jemně vidličkou na několika místech, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi, aby se při pečení nezvlnilo. Dám péct asi na 8 minut.
  6. Zbytek těsta opět rozválíme a nakrájíme ho na tenké proužky.
  7. Když je těsto předpečené, odstraním pečící papír a fazole a na předpečený korpus rozprostřeme vařenou směs jablek a na ni poklademe jablka s citronovou šťávou. Posypeme nasekanými ořechy.
  8. Poté už jen Apple pie dozdobíme nařezanými proužky těsta do mřížky, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dalších 40 minut na 170 °C.

Až koláč vychladne, nezapomeneme ho ještě poprášit moučkovým cukrem.

Fotorecept

Jablka oloupeme...
Rozpuštěné másl...
Příprava náplně...
Hotové těsto na...
Těsto dáme do f...
Ořechy nasekáme
Proužky poklade...
Koláč pečeme 40...
Křehký koláč Ap...
Dobrou chuť