Blog
Voňavé recepty ze sadu
Křehký jablečný koláč
- Andrea
-
přečteno 1449×
Máte doma přes zimu uskladněná jablka a láká vás z nich něco upéct? Tady máte recept na rychlý, jednoduchý a zároveň nejlahodnější jablkový koláč s mřížkou. Jen málokdo by tento koláč typu Apple pie neznal.
Potřebujete kulatou formu nejlépe s odnímatelným dnem s průměrem asi 25cm a dále:
Ingredience
Na těsto
- 150g hladké mouky
- 200g špaldové mouky
- špetka soli
- 160g másla - vychlazeného
- 80g cukru moučka + 2 vanilkové cukry
- 4 lžíce velmi studené vody
- 1 žloutek
Na náplň
- 8 větších jablek (použila jsem jablka Galaval)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 ks hřebíčku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 5 lžic vody
- 4 lžíce lehce nasekaných vlašských ořechů
A co ještě?
Vejce na potření před pečením koláče, cukr moučka na zaprášení po upečení, máslo + polohrubá mouka na vysypání formy. Dále si připravíme fazole či jinou luštěninu na zatížení těsta a pečící papír zastřihneme do tvaru formy.
Postup
- Všechny ingredience na těsto společně smíchám, nejdříve sypké suroviny a poté žloutek a máslo nakrájené na kostky. Důležité je mít máslo právě vyndané z chladničky, jinak bude těsto moc mazlavé a bude se trhat. Hotové těsto rozpůlím na 2 části a zabalím do potravinové folie a dám odpočinout a zchladit do lednice.
- Připravíme si náplň do koláče - oloupeme si jablka, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké měsíčky. V hrnci či pánvi s vyšším okrajem si rozpustím máslo a přidám třtinový i vanilkový cukr, skořici a hřebíček. Nechám chvilku povařit a přidám 3/4 nakrájených jablek. Vše promícháme a přidáme vodu. Asi 8 minut povaříme, odstavíme z plotny a odstraníme hřebíček. Zbytek jablek si smíchám s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem.
- Troubu předehřeji na 170 °C. Vysypeme si formu.
- Na moukou posypané ploše rozválím jednu část těsta a vložím ho do formy.
- Tip: propíchám těsto jemně vidličkou na několika místech, položím na něj pečicí papír a zatížím fazolemi, aby se při pečení nezvlnilo. Dám péct asi na 8 minut.
- Zbytek těsta opět rozválíme a nakrájíme ho na tenké proužky.
- Když je těsto předpečené, odstraním pečící papír a fazole a na předpečený korpus rozprostřeme vařenou směs jablek a na ni poklademe jablka s citronovou šťávou. Posypeme nasekanými ořechy.
- Poté už jen Apple pie dozdobíme nařezanými proužky těsta do mřížky, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dalších 40 minut na 170 °C.
Až koláč vychladne, nezapomeneme ho ještě poprášit moučkovým cukrem.