Rady, tipy, návody

Jak uskladnit jablka na zimu

Tereza
přečteno 3504×
Skladování zimních jablek

V České republice je jablko nejvíce konzumovaným ovocem. Jablka jsou blahodárným pokladem pro lidské tělo a občas se jim přezdívá „elixír mládí“. Jsou bohatá na mnoho minerálů a vitamínů. Pomáhají v boji hned s několika nemocemi, je mezi nimi i cukrovka. Díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodná pro diabetiky. Jablka posilují imunitu, pomáhají zatočit s obezitou, jelikož jejich energetická hodnota je jen 55-70kcal na 100g. Dokonce působí jako antidepresivum. Měli bychom tak konzumovat alespoň jedno jablko denně. Díky velké škále odrůd a skvělým předpokladům pro skladování si je můžete vychutnávat po celý rok. Jak je ale správně skladovat? Pojďme se tomu podívat na jadérko.

Naučte se základy správného skladování jablek

Velkou roli hraje již samotná sklizeň. Přejete si jablka uskladnit na zimu? Na správné podmínky musíte myslet již při sklizni. Velmi záleží, o jakou odrůdu se jedná. Některá jablka dosáhnou konzumní zralosti již v době sklizně, některá dozrají až při uskladnění. Pro přehled se můžete podívat na přehlednou tabulku, kterou zveřejňuje na svých stránkách Ovocnářské unie ČR. Vyčtete z ní, kdy nastává vhodná doba ke sklizni a kdy dosáhnou konzumní zralosti. Nejvhodnější odrůdy k uskladnění jsou ty zimní, například Braeburn, Golden Delicious, Heliodor, Opál, Sirius nebo Topaz. Všechny tyto odrůdy jsou odolné vůči chorobám i mrazu. U některých se nemusíte obávat ani jejich transportu.

Goldeny v kartonové bedničce

Tip: Opatrně manipulujte s Goldenem Delicious, kvůli jeho vysoké náchylnosti na otlačení. Dlouhodobě skladujte pouze malvice zcela bez otlačenin.

Uskladnit? Jaké je jejich nejlepší využití?

Letní
  • Nejméně vhodné k uskladnění
  • Nejlépe si letní odrůdy vychutnáte přímo ze stromu, rychle ztrácí na své kvalitě
  • Hodí se také k výrobě moštu, zavařeniny či marmelád
  • Sklizeň probíhá od půlky července do srpna
Podzimní
  • Vhodná jak k uskladnění, tak k okamžitému konzumu, moštování apod.
  • Sklízí se na přelomu srpna a září
Zimní
  • Nejvíce vhodné k uskladnění i na zpracování
  • Můžete si zimní odrůdy vychutnávat až do jara, při správném uskladnění klidně vydrží až do května
  • Ideální je tato jablka tzv. podtrhnout
  • Sklizeň začíná od poloviny září do druhé poloviny října
Podtržení jablek – skladování ovoce přes zimu

Přejete si jablka skladovat přes zimu? Nejlepší je jablka tzv. podtrhnout. Ovoce sklidíte krátce před sklizňovou zralostí. Dozraje až při uskladnění. Vydrží vám tak až do jara, zimní odrůdy při dobrém skladování až do května.

Jablka umístěná v plastové přepravce OVOZEL

Kam jablka skládat? Přichystejte si dobře umyté bedýnky

Než ovoce začnete skládat do beden, důkladně bedny umyjte. Hodí se bedny plastové či dřevěné, ideálně s otvorem na dně i po stranách pro lepší vzdušnost. Posléze jablka zkontrolujte. Mají stopku? Nejsou pomačkaná? Nevykazují známky nemoci? Výborně! Můžete se pustit do uskladnění.

Tip: Nejste si jisti, jaká choroba vaši jabloň postihla? Zahradnictví Líbeznice vám poskytuje soupis různých chorob a jak proti nim bojovat

Pár bodů, kterých se při uskladnění vyplatí držet:

Rozdělte jablka dle odrůd
  1. Prevence proti předčasné zkáze úrody při dozrávání – každá odrůda dozrává jinou rychlostí
Pokládejte jablka vedle sebe
  1. Zabráníte vzniklým otlačeninám
  2. Lépe zkontrolujete jejich stav – jakmile narazíte na kazící se jablko, ihned jej odeberte

Tip: Pokud uskladňujete odrůdu náchylnější k otlačeninám, vyplňte bednu slámou nebo pilinami.

Jablka v bedně v pilinách

Proč je důležité, aby měla stopku?

Protože bez stopky rychleji hnijí. Kvůli rance, která vznikne vyjmutím stopky, jsou náchylná na infekce. Infekce a choroby se ale šíří dál a napadají okolí. Pokud tedy trháte jablíčka, vezměte jej do ruky, nakloňte a zatlačte prstem na konec stopky u větvičky. Tím zabráníte jejímu vyjmutí. Jestliže se stopka odtrhne od plodu, nepřidávejte tento kus k ostatním. Takové jablko spotřebujte co nejdříve.

Ideální varianta pro skladování ve sklepě

Jablka potřebují vlhkost vzduchu kolem 80-90 % a teplotu mezi 2-4 °C. Nejvhodnější je využití dobře větraného sklepu. Pokud nastane období mrazů, ve sklepě nevětrejte. Hrozí přemrznutí jablek. Ovoci se ve sklepě zároveň dostává tmy. Nevystavujte jablka slunci více, než je nutné. Pokud nedisponujete sklepem, nevadí. Skvěle poslouží i nevytápěná garáž. Před skladováním důkladně očistěte i skladovací prostory.

Uskladněná zimní jablka Opál

Tip: Máte ve sklepě či garáži příliš velké sucho? Stačí na zem položit nádobu s vodou.

Nikdy jablka neskladujte s bramborami!

Jablka vypouští plyn etylen, který urychluje zrání. V této fázi snadno pojmou okolní pachy. Neměli byste tak jablka skladovat s kořenovou zeleninou či bramborami. Jablka poté přichází o svou vůni, ale i chuť.

Nevlastníte ani sklep ani garáž? I v tomto případě známe řešení

V domácích podmínkách stačí jablka naskládat do polystyrenových krabic. Postačí vám i obyčejná kartonová krabice, kterou je zapotřebí vystlat pilinami či polystyrenem a přikrýt. Jako víko postačí proděravěná folie. Lépe udrží vlhkost. Díky polystyrenu uchráníte ovoce před přehřátím či promrznutím. Víko s dírkami zase zajistí vzdušnost nádoby. Krabici položte do chladné chodby nebo na balkon. Přes den jablka co nejméně vystavujte slunci.

Uskladnění na balkoně

Správné skladování v chladničce

Jablka zvládnete efektivně uchovat i v chladničce. Stačí je vyskládat do spodního šuplíku lednice. Ovšem bude potřeba jablíčka jednou za čas poprášit vodou, abyste jim dopřáli potřebnou vlhkost a nevyschla. Ačkoliv ovoce můžete skladovat i tímto stylem, jde jen o krátkodobé řešení.

Pokud jiné možnosti nemáte a přejete si pochutnat na čerstvém jablíčku, nezbývá bohužel nic jiného, než si kontinuálně ovoce kupovat a skladovat jej krátkodobě.

Skladování v chladničce

Fotografie v článku jsou chráněny autorským zákonem a lze je dále použít jen se souhlasem autora.