Blog
Voňavé recepty ze sadu
Hruškový závin s mandlemi
- Veronika
-
přečteno 722×
Pokud hledáte rychlý a snadný recept z hrušek, mám pro vás tip na tento skvělý hruškový závin s mandlemi. Pro závin jsem zvolila nadýchané kynuté těsto z kvásku.
Ingredience
Těsto:
- čtvrt kostky čerstvého droždí (14 g)
- 1 lžička cukru (5 g)
- 50 ml vlažného mléka
- 125 g hladké mouky
- 20 g cukru
- 20 ml slunečnicového oleje
Náplň:
- 2 větší hrušky (cca 650 g) použila jsem velkoplodé hrušky Novembra
- 10 g másla
- 1 skořicový cukr
- 4 lžíce vody
- 100 g mandlí
- 25 g ovesných vloček
- 100 g třtinového cukru
- 1,5 čl skořice
- špetka soli
Dále
Hrst mandlí na posypání a 1 vajíčko na potření závinu.
Postup
- Do menší misky rozdrobím droždí, přidám lžičku cukru a 50 ml vlažného mléka. Misku nechám odležet cca 15 minut na teplém místě, aby hezky vzešel kvásek.
- Mezitím v jiné míse smíchám hladkou mouku, cukr a slunečnicový olej. Poté, co je kvásek hotový, smíchám obě misky a vypracuji těsto, které nechám hodinu kynout.
- Zatímco kyne těsto, připravím si náplň. Opláchnu hrušky, odstraním jádřince a nakrájím je na menší kousky. V kastrůlku si rozpustím máslo, přidám skořicový cukr, nakrájené hrušky a 4 lžíce vody. Vzniklou směs nechám zhruba 20 minut podusit.
- Dále smíchám mandle, ovesné vločky, cukr, skořici a špetku soli. Celou tuto směs rozmixuji a následně smíchám s dušenými hruškami.
- Tip: Poté, co podusím hrušky, část vody vyleji a část nechám. Náplň by neměla moc téct, ale ani být moc tuhá.
- Vykynuté těsto vyválím na čtverec cca 20 x 20 cm, potřu hruškovou náplní a zaroluji.
- Závin potřu vajíčkem, posypu nasekanými mandlemi a peču zhruba 30 minut na 170 °C.