Voňavé recepty ze sadu

Hruškový závin s mandlemi

Veronika
přečteno 722×
hruškový závin s mandlemi

Pokud hledáte rychlý a snadný recept z hrušek, mám pro vás tip na tento skvělý hruškový závin s mandlemi. Pro závin jsem zvolila nadýchané kynuté těsto z kvásku.

Ingredience 

Těsto:
  • čtvrt kostky čerstvého droždí (14 g)
  • 1 lžička cukru (5 g)
  • 50 ml vlažného mléka
  • 125 g hladké mouky
  • 20 g cukru
  • 20 ml slunečnicového oleje
Náplň:
  • 2 větší hrušky (cca 650 g) použila jsem velkoplodé hrušky Novembra
  • 10 g másla
  • 1 skořicový cukr
  • 4 lžíce vody
  • 100 g mandlí
  • 25 g ovesných vloček
  • 100 g třtinového cukru
  • 1,5 čl skořice
  • špetka soli
Dále

Hrst mandlí na posypání a 1 vajíčko na potření závinu.

Postup

  1. Do menší misky rozdrobím droždí, přidám lžičku cukru a 50 ml vlažného mléka. Misku nechám odležet cca 15 minut na teplém místě, aby hezky vzešel kvásek.
  2. Mezitím v jiné míse smíchám hladkou mouku, cukr a slunečnicový olej. Poté, co je kvásek hotový, smíchám obě misky a vypracuji těsto, které nechám hodinu kynout.
  3. Zatímco kyne těsto, připravím si náplň. Opláchnu hrušky, odstraním jádřince a nakrájím je na menší kousky. V kastrůlku si rozpustím máslo, přidám skořicový cukr, nakrájené hrušky a 4 lžíce vody. Vzniklou směs nechám zhruba 20 minut podusit.
  4. Dále smíchám mandle, ovesné vločky, cukr, skořici a špetku soli. Celou tuto směs rozmixuji a následně smíchám s dušenými hruškami.
    • Tip: Poté, co podusím hrušky, část vody vyleji a část nechám. Náplň by neměla moc téct, ale ani být moc tuhá.
  5. Vykynuté těsto vyválím na čtverec cca 20 x 20 cm, potřu hruškovou náplní a zaroluji.
  6. Závin potřu vajíčkem, posypu nasekanými mandlemi a peču zhruba 30 minut na 170 °C.

Fotorecept

Hrušky pro nápl...
a nakrájíme je ...
V kastrůlku smě...
a necháme ji vy...
Uděláme si kvás...
V misce smíchám...
Vypracujeme těs...
Vykynuté těsto ...
potřeme hruškov...
Závin potřeme v...
Pečeme zhruba 3...
Po upečení opat...
Po vychladnutí ...
můžeme i dozdob...
Hruškový mouční...
Dobrou chuť