Voňavé recepty ze sadu

Domácí hrušková povidla

Veronika
přečteno 456×
hrušková povidla můj recept

Není nad to, udělat si z uskladněných hrušek domácí povidla. Přípravou povidel krásně provoníte svůj domov, a navíc jsou tak dobrá, že se po nich bez pochyby zapráší. Přidat je můžete například do jogurtu, ovesné kaše nebo do buchet.

Jelikož hrušky nevydrží uskladněné zdaleka tak dlouho jako jablka, dost často se stává, že vám přezrají a zkazí se. S malým předstihem však můžete z měkkých hrušek vykouzlit něco zcela fantastického. A mám na mysli právě podomácku dělaná pečená hrušková povidla, která by vám ve špízi neměla chybět. Jen si představte jaké to bude, až si je na jaře nebo v časném létě přidáte do koláčů a vdolků s hruškovou náplní. Připravme si tedy malé zavařovací sklenice a pojďme na to. Do receptu jsem použila hrušky Novembra z Kolowratových sadů.

Ingredience 

  • 5 větších zralých hrušek (cca 1300 g)
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 hřebíčky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • ¼ lžičky mletého badyánu
  • 2 lžičky citronu
  • 75 ml vody
  • špetka soli

Postup

  1. Hrušky nejprve oloupu, nakrájím na čtvrtky a zbavím jádřinců.
  2. Následně je naskládám do pekáče a přidám cukr, hřebíček, skořici, vanilkový cukr a badyán.
  3. Vzniklou směs promíchám, podliju vodou, přikryju pečicím papírem a peču v troubě 2 hodiny na 180°C.
  4. Po upečení z hotové směsi vyndám kousky hřebíčků, přidám špetku soli, citron a rozmixuji.
  5. Hotová povidla opatrně přeleju do čistých sklenic, uzavřu a skladuji v chladu a temnu.

Fotorecept

Do povidel vybí...
Hrušky nejprve ...
Podélně nakrájí...
A naskládáme do...
Odvážíme 10 dek...
Cukr přidáme do...
Přidáme hřebíče...
a pečeme v trou...
Vyndáme hřebíče...
Přelijeme do sk...
Hrušková povidl...
Dobrou chuť