Voňavé recepty ze sadu

Žemlovka s jablky a tvarohem

Veronika
přečteno 1113×
žemlovka

Pokud máte doma starší jablka nebo vánočku a nevíte co s tím, mám pro vás recept na výbornou jablkovou žemlovku z vánočky s tvarohem. Tato varianta s vánočkou mi chutná ještě o něco víc než z klasických rohlíků, proto věřím, že překvapí i vás.

Ingredience 

  • 5 středně velkých jablek (cca 600 g)
  • 1 vánočka (cca 500 g)
  • 1 lžička skořice
  • 30 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 450 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • hrst mandlí
Dále
  • máslo na vymazání formy

Postup

  1. Nejprve oloupu jablka, odstraním jádřince a nakrájím je na tenké plátky. Následně do nich přidám cukr, skořici a vše důkladně promíchám.
  2. Vedle v míse smíchám mléko, vejce a vanilkový cukr. Vznikne tak vaječná směs, do které budu později namáčet vánočku.
  3. Nyní si připravím tvarohovou náplň. Smíchám tvaroh, vejce, moučkový cukr, skořici a opět zamíchám tak, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Poté, co mám vše připravené, nakrájím si vánočku na tenké plátky a vymažu formu změklým máslem.
  5. Vánočku namáčím do předem připravené vaječné směsi a pokládám tak, aby postupně pokryla celé dno formy. Poté, co máme vánočkovou vrstvu hotovou, začnu přidávat tvarohovou směs, kterou rozetřu po celé ploše. Na tu následně rozložím jablka se skořicí a na vrch nasypu nasekané mandle. Takto opakuji ještě 2 vrstvy, které zakončím vrstvou vánočky.
  6. Můj tip: Pokud chcete, aby byla žemlovka krásně vláčná a všechny vrstvy se hezky propojily dohromady, nechce ji odpočinout v lednici alespoň 5 hodin.
  7. Odleželou žemlovku peču v předehřáté troubě 35-40 minut na 170°C.

Hotovou žemlovku mohu ještě posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť :)

Fotorecept

img_8670
img_8679
img_8682
img_8687
img_8691
img_8695
img_8707
img_8715
img_8725
img_8732
img_8774
img_9449_2