Blog
Voňavé recepty ze sadu
Žemlovka s jablky a tvarohem
- Veronika
-
přečteno 1113×
Pokud máte doma starší jablka nebo vánočku a nevíte co s tím, mám pro vás recept na výbornou jablkovou žemlovku z vánočky s tvarohem. Tato varianta s vánočkou mi chutná ještě o něco víc než z klasických rohlíků, proto věřím, že překvapí i vás.
Ingredience
- 5 středně velkých jablek (cca 600 g)
- 1 vánočka (cca 500 g)
- 1 lžička skořice
- 30 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 450 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 80 g moučkového cukru
- ½ lžičky skořice
- hrst mandlí
Dále
- máslo na vymazání formy
Postup
- Nejprve oloupu jablka, odstraním jádřince a nakrájím je na tenké plátky. Následně do nich přidám cukr, skořici a vše důkladně promíchám.
- Vedle v míse smíchám mléko, vejce a vanilkový cukr. Vznikne tak vaječná směs, do které budu později namáčet vánočku.
- Nyní si připravím tvarohovou náplň. Smíchám tvaroh, vejce, moučkový cukr, skořici a opět zamíchám tak, aby se všechny ingredience spojily.
- Poté, co mám vše připravené, nakrájím si vánočku na tenké plátky a vymažu formu změklým máslem.
- Vánočku namáčím do předem připravené vaječné směsi a pokládám tak, aby postupně pokryla celé dno formy. Poté, co máme vánočkovou vrstvu hotovou, začnu přidávat tvarohovou směs, kterou rozetřu po celé ploše. Na tu následně rozložím jablka se skořicí a na vrch nasypu nasekané mandle. Takto opakuji ještě 2 vrstvy, které zakončím vrstvou vánočky.
- Můj tip: Pokud chcete, aby byla žemlovka krásně vláčná a všechny vrstvy se hezky propojily dohromady, nechce ji odpočinout v lednici alespoň 5 hodin.
- Odleželou žemlovku peču v předehřáté troubě 35-40 minut na 170°C.
Hotovou žemlovku mohu ještě posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť :)