Blog
Voňavé recepty ze sadu
Vdolky s jablečnými povidly
- Andrea
-
přečteno 852×
Vůně čerstvě usmažených domácích vdolků bohatě zdobených domácími jablečnými povidly "Apple butter". Vyzkoušejte originální podzimní recept na kynuté vdolky přímo z mojí kuchyně.
V receptu jsem použila suroviny na 15 středně velkých vdolků.
Ingredience
- Jablečná povidla (Apple butter) 200g
- Polohrubá mouka 500 g
- Cukr krystal 1 pol. lžíce
- Špetka soli
- Mléko 250 ml
- Čerstvé droždí 1/2 kostky
- Máslo 25 g
- 1 vaječný žloutek
- Tvrdý tvaroh 200 g
- Moučkový cukr 50 g
- Zakysaná smetana 1 kelímek
Kvásek
- V menší míse si odměřím 250 ml mléka a předehřeji ho v mikrovlnce, aby bylo mléko teplé, ale nebylo horké.
- Do teplého mléka přidám lžíci cukru a rozdrobím půl kostky čerstvého droždí.
- Můj tip: Pokud se droždí maže mezi prsty, tak už není čerstvé a nemuselo by dobře kynout.
- Mísu s kváskem odložím stranou a přejdu k přípravě kynutého těsta na vdolky.
Příprava těsta
- Rozehřeji 25 g másla v mikrovlnce a nechám ho stranou trochu zchladnout.
- Mezitím si připravím na pracovní plochu kuchyňského robota, do kterého upnu hnětací metlu.
- Ve větší míse navážím 500 g polohrubé mouky a přidám k ní 50 g moučkového cukru a špetku soli.
- Sypkou směs přesypu do nerezové mísy, přileju do ní celý obsah kvásku, rozpuštěné máslo a žloutek.
- Robota zapnu na cca 10-15 minut na pomalý chod.
- Můj tip: ačkoliv se zpočátku může zdát těsto suché, nic do něj nepřilévám.
- Těsto nechám kynout 1 - 1,5 hodiny v plastové míse v teple pod čistou kuchyňskou utěrkou.
Příprava vdolků
- Po vykynutí těsto lehce rozválím na asi 2 cm silný plát.
- Skleničkou s ostrou hranou vykrajuji do těsta kolečka o průměru cca 5-6 cm a nechám je ještě chvilku dokynout.
- Před smažením ještě prsty vytlačím do každého vdolku důlek.
- Na větší smažící pánvi si rozpálím silnou vrstvu slunečnicového oleje.
- Vdolky smažím rychle asi 50 sekund z každé strany. Dbám na to, aby se mi nepřipálily, což jde docela snadno.
Zdobení vdolků
Vdolky zdobím ve vrstvách, nejprve namažu jablečná povidla, poté posypu najemno nastrouhaným tvarohem, na který položím poslední vrstvu zakysané smetany. Na konec vdolky přes jemné sítko posypu moučkovým cukrem a servíruji.
Pro obměnu chutí můžete vyzkoušet i naše domácí hrušková povidla