Voňavé recepty ze sadu

Vdolky s jablečnými povidly

Andrea
přečteno 852×
vdolky s apple butter recept

Vůně čerstvě usmažených domácích vdolků bohatě zdobených domácími jablečnými povidly "Apple butter". Vyzkoušejte originální podzimní recept na kynuté vdolky přímo z mojí kuchyně.

V receptu jsem použila suroviny na 15 středně velkých vdolků.

Ingredience 

  • Jablečná povidla (Apple butter) 200g
  • Polohrubá mouka 500 g
  • Cukr krystal 1 pol. lžíce
  • Špetka soli
  • Mléko 250 ml
  • Čerstvé droždí 1/2 kostky
  • Máslo 25 g
  • 1 vaječný žloutek
  • Tvrdý tvaroh 200 g
  • Moučkový cukr 50 g
  • Zakysaná smetana 1 kelímek

Kvásek

  1. V menší míse si odměřím 250 ml mléka a předehřeji ho v mikrovlnce, aby bylo mléko teplé, ale nebylo horké.
  2. Do teplého mléka přidám lžíci cukru a rozdrobím půl kostky čerstvého droždí.
  3. Můj tip: Pokud se droždí maže mezi prsty, tak už není čerstvé a nemuselo by dobře kynout.
  4. Mísu s kváskem odložím stranou a přejdu k přípravě kynutého těsta na vdolky.

Příprava těsta

  1. Rozehřeji 25 g másla v mikrovlnce a nechám ho stranou trochu zchladnout.
  2. Mezitím si připravím na pracovní plochu kuchyňského robota, do kterého upnu hnětací metlu.
  3. Ve větší míse navážím 500 g polohrubé mouky a přidám k ní 50 g moučkového cukru a špetku soli.
  4. Sypkou směs přesypu do nerezové mísy, přileju do ní celý obsah kvásku, rozpuštěné máslo a žloutek.
  5. Robota zapnu na cca 10-15 minut na pomalý chod.
  6. Můj tip: ačkoliv se zpočátku může zdát těsto suché, nic do něj nepřilévám.
  7. Těsto nechám kynout 1 - 1,5 hodiny v plastové míse v teple pod čistou kuchyňskou utěrkou.

Příprava vdolků

  1. Po vykynutí těsto lehce rozválím na asi 2 cm silný plát.
  2. Skleničkou s ostrou hranou vykrajuji do těsta kolečka o průměru cca 5-6 cm a nechám je ještě chvilku dokynout.
  3. Před smažením ještě prsty vytlačím do každého vdolku důlek.
  4. Na větší smažící pánvi si rozpálím silnou vrstvu slunečnicového oleje.
  5. Vdolky smažím rychle asi 50 sekund z každé strany. Dbám na to, aby se mi nepřipálily, což jde docela snadno.

Zdobení vdolků

Vdolky zdobím ve vrstvách, nejprve namažu jablečná povidla, poté posypu najemno nastrouhaným tvarohem, na který položím poslední vrstvu zakysané smetany. Na konec vdolky přes jemné sítko posypu moučkovým cukrem a servíruji. 

Pro obměnu chutí můžete vyzkoušet i naše domácí hrušková povidla

Fotorecept

20241028_073930
20241028_074442
20241028_074443
20241028_074656
20241028_075112
20241028_075200
20241028_075829
20241028_080832
20241028_092335
20241028_092549
20241028_092709
20241028_093028
20241028_100453
20241028_100550
20241028_102602
20241028_103044
20241028_103647
20241028_103833
20241028_103846
20241028_104324